Teresa Prados · Lliures i Combatives Barcelona

Prou humiliació per a la víctima!

Al febrer de 2019 una nova manada violava una dona de 18 anys a Sabadell. La víctima va ser assetjada per un home durant tota la nit, que la va esperar fora del local on la jove estava amb els seus amics per a més tard intimidar-la i agredir-la sexualment amb tocaments. L'agressor la va forçar a anar a una nau abandonada de Sabadell on esperaven quatre homes més, als que els va dir que l'anava a violar. La dona va ser violada per tres d'ells, mentre uns altres tres romanien com a espectadors, sent còmplices de la violació.

Després de la denúncia de la víctima als Mossos d'Esquadra van ser nou els detinguts, tot i que finalment només dos d'ells van restar en presó preventiva.

El sistema judicial està podrit i ple de masclistes i franquistes

El passat 6 d'abril va començar el judici. Només s'han assegut en la banqueta quatre dels nou detinguts i, d'aquests quatre, únicament un d’ells està acusat d'agressió sexual, i als altres tres simplement se'ls acusa de cooperació!, mentre un altre dels detinguts que les proves han revelat que va participar de la violació no serà jutjat ja que està en parador desconegut després d'haver fugit aprofitant la llibertat condicional que li van atorgar, com ja va ocórrer amb dos dels agressors de la Manada de Manresa.

A pesar de què fins i tot a l'entrada del jutjat un dels violadors ha saludat a les càmeres de televisió de forma miserablement xulesca fent amb els dits el símbol de la victòria, i que tots ells durant el judici estan mostrant una actitud totalment despectiva cap a la víctima, estan sent tractats amb guant de seda.

En canvi, la víctima no només està havent de declarar en presència dels seus violadors i sofrint els seus insults i menyspreus, sinó que està sent sotmesa a humiliacions i atacs constants per part del jutge, el fiscal i l'advocat defensor dels violadors.

El fiscal, Eduardo Gutiérrez, ha sotmès la víctima a un interrogatori totalment hostil i criminalitzador, intentant sense èxit deixar en evidència el seu testimoniatge i dubtant de cada paraula que amb gran i cru esforç relatava la jove, amb acusacions com “Està segura d’això que narra?”, “A què es refereix quan diu que la van forçar a mantenir relacions sexuals amb violència?”, “No va intentar fugir?”, “Recorda la seva cara? Se’n recorda d'ell?” o “No va poder fer res contra ell?”. Preguntes totalment escandaloses i vergonyoses. La jove porta dos anys havent de relatar els fets davant de la policia local, el jutge d'instrucció, el metge, els Mossos i ara en el judici, ha hagut de reconèixer diverses vegades els violadors i porta en tractament psicològic des de llavors.

Per si tot aquest sofriment no fos poc, el jutge ha permès difondre públicament el seu nom, la seva edat, la seva veu i fins i tot la seva orientació sexual! Tot això mostra com les dones violades són tractades amb puny de ferro pel podrit sistema judicial del règim del 78.
En una actitud ingratament sorprenent, l'advocat de la víctima, Jorge Albertini, ha afirmat no sentir-se molest amb l'actitud del fiscal, i fins i tot ha dit que: “Són les mateixes preguntes que hagués fet jo (…) a més no hi ha millor teràpia que contar en el judici tot el que va ocórrer”. Reviure una violació múltiple enmig d'una salvatge criminalització és teràpia! L'advocat de la víctima ha utilitzat com a argument en el judici l'orientació sexual de la víctima per a afirmar que no podia ser sexe consentit. És que potser l'orientació sexual d'una dona determina si va ser o no violació?! És que potser les dones heterosexuals, per la seva orientació sexual, no són violades?! Res més lluny de la realitat. Tots aquests arguments, que tristament provenen d'un advocat que teòricament ha de protegir els drets de la víctima, tornen a assenyalar-la a ella com a culpable i expressen la putrefacció d'un sistema judicial on el masclisme és estructural.

Formar jutges i fiscals en arts psicològiques o feminisme? No, cal expulsar de la judicatura els i les masclistes i canviar el sistema!

L'escàndol i el massiu rebuig social generat per l'actitud menyspreable del fiscal en la interrogació a la víctima, ha obligat a intervenir a la fiscal delegada de violència de gènere, Pilar Martín. No obstant, ha intentat capejar el temporal amb arguments falsos, que no resolen res i que pretenen justificar l'actitud del fiscal. Ha afirmat que “segurament el fiscal intentava afermar la declaració i hauria d'haver explicat a la víctima per què li preguntava aquests detalls, i així ella hagués rebut les preguntes d'una altra forma” i assenyala la “falta de formació en arts psicològiques”. A més, la fiscal cap de Sabadell, Neus Pujal, ha fet costat també al seu col·lega dient que no és masclista ni està en contra de la seva víctima i ha justificat la seva actuació “pels seus pocs anys d'experiència”.

Aquests arguments són lamentables, són un total despropòsit. No, el que fa falta no és més formació o més experiència, sinó posar fi a un sistema judicial que empara violadors i ataca les víctimes, de la mateixa manera que protegeix feixistes i corruptes i empresona rapers, activistes socials i polítics independentistes.

En els últims dies hem vist com aquesta justícia ha deixat impune la violació de la Manada de Manresa, on cinc desgraciats van violar una nena de 14 anys. També hem vist com deixa en llibertat els feixistes que van atacar fa set anys el Centre Cultural Blanquerna, un dels quals anirà en les llistes de la Falange de Madrid en les eleccions del pròxim 4 de maig. Total impunitat per a violadors i feixistes! No podem confiar en els amos d'aquest sistema i d'aquesta justícia per a posar fi a la nostra opressió com a dones i com a classe treballadora!

És urgent expulsar de les institucions i de la judicatura a tots els jutges i les jutgesses i fiscals masclistes i franquistes, posar la justícia al servei de la classe treballadora i en defensa de les més oprimides entre els oprimits i, per descomptat, acabar amb aquest sistema podrit que protegeix i empara la violència contra nosaltres.

La Ministra d'Igualtat, Irene Montero, fent-se eco del gran impacte social que està tenint el judici, ha assenyalat que les institucions han d'evitar la revictimització de la dona que sofreix l'agressió sexual. Però no n'hi ha prou amb un tuit. Unides Podem ha de fer un pas endavant, deixar d'acceptar la lògica de funcionament del règim del 78 i lluitar en les institucions però sobretot als carrers per a depurar un sistema judicial hereu del franquisme i que està plagat dels elements més reaccionaris.

Nosaltres no ens rendirem. Lluny d'abandonar la lluita per a ficar-nos a casa, continuarem omplint els carrers i assenyalant a tots i totes les culpables de la nostra opressió. Ens volen callades i a casa, però ens tindran combatives i als carrers!

Cal trencar amb aquest sistema opressor i patriarcal construint una societat socialista per a trencar les nostres cadenes. L'únic camí per a aconseguir-lo és l'organització i la lluita revolucionària.

Ja n'hi ha prou de justícia patriarcal! Càstig exemplar per a la Manada de Sabadell!

Ens volem vives, lliures i combatives!

Volver

IR

SE

ERL logo banner

portada mujeres revolucion rgb

  Adquiere aquí esta publicación 

 

 

banner ERL web2