Tothom als carrers! 11h Plaça Espanya

Al llarg dels últims 30 anys diversos professors de l’Institut del Teatre (IT) han assetjat sexualment desenes d’estudiants. I ho han fet amb total impunitat i amb la permissivitat de les diferents juntes directives que s’hi han succeït. Les i els estudiants han dit prou, s’han aixecat i en l’última setmana han protagonitzat nodrides mobilitzacions i han aconseguit primer apartar de la docència a Joan Ollé, docent agressor que encara treballava per a l’IT com a director escènic, i després la dimissió en bloc de la directora Magda Puyo i de l’equip directiu l’Escola Superior d’Art Dramàtic. Des del Sindicat d’Estudiants volem mostrar tot el nostre suport i solidaritat amb totes les víctimes.

Els testimonis són esgarrifosos (*). El que ha estat succeint a l’Institut del Teatre és absolutament esfereïdor: professors que durant anys han agredit i abusat sexualment de les seves estudiants. Abús de poder, tocaments, maltractaments psicològics, humiliacions i intents de violació han estat la tònica per a desenes d’estudiants de l’IT.

Davant d’aquesta situació intolerable i les contínues denúncies que les estudiants han dut a terme, els equips directius han mirat cap a una altra banda i totes han estat desestimades. La fins ara directora de l’IT, Marga Puyo, justificava la seva inacció apel·lant als “drets dels treballadors” i a què “l’assetjador no se sent assetjador”, i fins i tot parlava de què apartar l’agressor Joan Ollé li provocava “molt dolor”. És un veritable escàndol. Com les estudiants han denunciat: el seu silenci els ha fet còmplices!

La mobilització de les i els estudiants ha aconseguit apartar Joan Ollé de l’IT i la dimissió de l’equip directiu, demostrant que la lluita serveix. Però com ha assenyalat la plataforma Abús Art, aquestes mesures són totalment insuficients. No estem davant d’un cas aïllat. Arran de la denúncia de les estudiants de l’IT han sortit a la llum molts altres cassos d’assetjament sexual a l’Aula Municipal de Teatre de Lleida, a altres escoles i companyies teatrals. Tot això forma part de la violència sistèmica que patim les dones estudiants i treballadores en el món de les arts i en tots els àmbits de la nostra vida. Com demanen les estudiants, cal oferir immediatament un reforçament psicològic a totes les víctimes i posar en marxa un protocol efectiu contra la violència masclista i l’abús de poder a l’Institut del Teatre, acadèmies d’arts escèniques i en el conjunt del món de la cultura.

Les agressions no poden quedar impunes. L’IT, centre públic de referència d’arts escèniques de tota Catalunya, depèn de la Diputació de Barcelona (DiBa). És necessari que la DiBa actuï immediatament, escolti les víctimes i denunciï es agressors ja! La seva presidenta, Núria Marín, fruit de la formidable lluita estudiantil d’aquests dies, ha afirmat que la DiBa es personarà com a acusació particular quan s’obri la via judicial. ¿¡Però és potser acceptable esperar a què la comissió d’investigació decideixi si obre o no el procediment judicial i esperar en qualsevol cas a tot el procés burocràtic quan agressors sexuals estan en llibertat!? És necessari que Joan Ollé, i altres exprofessors denunciats per les estudiants com Jorge Vera i Berty Tovías, siguin detinguts immediatamens i que paguin pels seus crims.

El masclisme també és una pandèmia. Des del Sindicat d’Estudiants i Lliures i Combatives donem suport a la vaga estudiantil d’arts convocada per al proper 1 de març per la plataforma Abús Art i fem una crida a totes i a tots els estudiants d’arts a secundar-la i al conjunt de les i els estudiants a participar activament en la mobilització que tindrà lloc el proper dilluns 1 de març a les 11h a Plaça Espanya de Barcelona.

Les agressions masclistes de professors de l’IT, el cas del professor de l’Institut del Voltreganès que col·leccionava fotografies de les seves alumnes, la sentència de la Manada de Manresa exculpant els agressors de violació, l’augment de l’opressió durant la pandèmia i l’ofensiva de la justícia franquista i patriarcal contra les dones i la continuïtat de la repressió contra el jovent, deixen clar que la lluita feminista ha de continuar i amb més força que mai: el 8 de Març, totes i tots a la vaga i a les mobilitzacions!

Ni un pas enrere en la lluita contra el masclisme!

(*) Assetjament sexual i abús de poder a alumnes de l’Institut del Teatre (Diari Ara, 20/02/2021)

Volver

IR

SE

ERL logo banner

portada mujeres revolucion rgb

  Adquiere aquí esta publicación 

 

 

banner ERL web2